Friday, October 27, 2006

Microsoft's Bob is dood, Vista dadelijk ook.

Degene die me een beetje kennen weten dat ik op computers na me erg interesseer voor geschiedenis (niet dat ik daar een Blog over schrijf, maar laten we eerlijk zijn, het is ook niet zo'n hip onderwerp).

Een van de dingen die je in de geschiedenis van de computer niet tegenkomt is Microsoft Bob.
Dat komt net zoals in de analoge wereld om ons heen omdat de winnaars de geschiedenis schrijven en de verliezers alleen (negatief) beschreven worden (om dan veel later herontdenkt te worden).

Micorsoft Bob werd gelanseerd na Windows 3.11, en moest het makkelijker en vooral gebruiksvriendelijker maken om op een pc te werken. Verder was erg veel moeite gedaan om het besturingssysteem er ook nog eens mooi uit te laten zien.

Maar helaas, enkele maanden later kwam Windows 95 op de markt, en ja, die kennen we nog wel...

Micorsoft Bob verloor de strijd eigenlijk nog voor hij begon. Een van de problemen van Bob was dat hij voor die tijd een nogal snelle pc vereiste (ik denk minimaal een 486 met geluidskaart en toch ook wel minimaal 8 MB ramgeheugen). Nu lachen we erom maar toen was dat niet alleen veel, het was vooral ook duur.

Binnenkort komt microsoft's volgende kindje op de martk, geheten Windows Vista, als opvolger van Windows XP. Ik denk dat Vista niet alleen te vroeg geboren zal worden, maar ook nog eens een vroege dood zal sterven, om precies dezelfde reden als Windows Bob. Het steld gewoon te hoge eisen aan een pc (voor deze tijd dan) en zadelt ons op met een mooie maar hopeloos onwerkbare user-interface (die zelf nog minder task-oriented (en dus meer program-oriented) is dan die van Bob).

Bob is dood, leve XP....

Thursday, October 26, 2006

Anti Virus en Anti Spyware.

Helaas ontkom je er tegenwoordig als digitale bewoner van het internet niet aan om zo nu en dan eens je pc ('s) op virussen te scannen, of nog beter, continu op de achtergrond een scanner te hebben draaien.

Ik merk steeds vaker dat, ondanks het toenemende aantal virussen, er steeds meer lieden zijn die er voor kiezen geen virusscanner op hun pc geinstalleerd te hebben.

De rede is dat een virusscanner een pc langzaamer maakt, en ja, daar valt wel wat voor te zeggen. En laten we eerlijk zijn. Een inbelverbindinkje wat zo-nu-en-dan gebruikt word voor wat telebankieren, ja daar loop je minder snel een virus mee op.

Nu zijn er virusscanners die je pc nauwelijks langzamer maken, bijvoorbeeld AVG (gratis te verkrijgen) maar hij moet inderdaad nog steeds geinstalleerd zijn.

Voor wie het interresant vind om eens iets te lezen over verschillende virusscanners en scantechnieken kan ik doorverwijzen naar een kort maar degelijke uitleg op de Microsoft website.

Via deze website werd ik gewezen op de erg degelijke virusscanner Panda, die ook een gratis on-line scan aanbieden.

Tuesday, October 24, 2006


Het betere zoeken

Als internet gebruiker ontkom je er niet aan zo nu een dan een zoekmachina aan te schoppen om wat te zoeken.

Mocht dit gebruikelijke ritueel je een beetje gaan vervelen, dan kun je met de nieuwe zoekmachine Ms Dewey je plezier in het internet herwinnen.

Zie maar eens de site www.msdewey.com. Let op: je moet wel een breedbandpijp hebben en Flash geinstalleerd hebben.

Voor de geinteresseerde (lees: mannen) onder ons, deze olijke juffrouw heet in het echt Janina Gavankar (zie wikipedia). Deze zoekmachine is blijkbaar ontwikkeld op voorspraak van Microsoft, want op de achtergrond word Live Search gebruikt. Ook leuk: een lijst met grappige easter eggs (grappige toevoegingen aan een programma) voor deze zoekmachine.

Wednesday, October 04, 2006

Bestanden kwijt...

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat hij per ongeluk een bestand wiste (of erger: wiste uit de windows prullenbak), of voor de betere knutselaars onder ons... dat je per ongeluk de verkeerde partitie verwijderde.

Nu is dat op zichzelf natuurlijk rottig, maar een goede backup bied soelaas. En daar is ook meteen het grootste probleem, hoe velen van ons maaken nou echt altijd een backup van belangrijke documenten ... ?

Gelukig dat er software is die bestanden die verwijdert zijn alsnog kan terugvissen van een hardeschijf, zelfs als de partitie waar die bestanden op stonden ook al gewist is.

Voor wie geintereseerd is in gratis software die bestanden kan terughalen, kijk eens op de website van PCInspector.de Het programma "File Recovery" is daar te downloaden, alsook enkele andere handige programma's.