Wednesday, December 20, 2017

De zin en onzin van een crypto index fonds



Voor wie geen energie/tijd/zin heeft om op "de beurs" te beleggen, en wie ook geen glazen bol of insider trade informatie heeft om te zien wat eigenlijk een goede investering is bestaat er een alternatief. Namelijk een index fonds.
Bekende indexen zijn onze eigen AEX of de Amerikaanse S&P500 en de Dow Jones.

Wat is een index?
Het idee is simpel: in plaats van te gokken, een geit bij volle maan te slachten en de lever te "lezen" of een TA (Technische Analyse) uit te voeren doen we iets anders. We pakken gewoon alle aandelen die aan een paar criteria voldoen en bundelen dezen samen in een pakketje. Een paar aandelen zullen het slecht doen en een paar zullen het goed doen, en onder aan de streep kom je (in een groeiende markt) dus op een bescheiden winstje uit. Niet heel spannend dus maar wel heel veilig.

Bijvoorbeeld: In om in onze eigen Nederlandse AEX te staan moet het bedrijf op de Amsterdam Stock Exchange worden verhandeld en kwa omzet in de top 25 van Nederland staan. Verdere eisen zijn onder andere dat bij de herweging (3 maal per jaar) het maximale "gewicht" (dus de relatieve martkwaarde) van dat bedrijf 15% mag zijn in van de totale AEX. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/AEX_index voor meer informatie.
De AEX opende in 2017 iets boven de 480, en staat in december 2017 rond de 550. Simpel gezegd had in januari een inleg van 100 euro nu dus 114 euro waard geweest.

Een index voor Crypto currencies?
Er komen tegenwoordig gemiddeld meer dan één nieuwe cryptocurrency per dag bij. En je kunt echt niet alle technische uitleg lezen (laat staan begrijpen) als je wilt weten wat een goede investering is.
Daarom is het leuk dat er nu initiatieven komen om ook voor cryptocurrencies indexen te maken.

Iconomi
Een bekende is Iconomi.Net.
Op dit moment beheren ze 14 miljoen euro, zie http://www.iconostat.com/blockchain-index
Je kunt binnenkort zelf een index samenstellen via hun platform.
Voor nu is het al mogelijk om het standaard "BlockChain Index" fonds te volgen, want er op neerkomt dat de 25 van de grootste cryptocurrencies pakken en daar de scam coins uitfilteren (ja ik bedoel jullie BitConnect).

Je kunt nu al via (http://www.iconostat.com/daa-simulator) zelf uitrekenen hoe jou eigen index zou kunnen presteren.
Hierbij een voorbeeld zoals ik het inrichtte voor mezelf. Let op: je rekent terug en doet alsof je een jaar geleden dit maakte. Dit zegt niets over de toekomst. Meerdere cryptocurrencies kunnen immers onderuit gaan, 2018 kan een slecht jaar worden.

voorbeelden
Ik had zelf graag Golem, Ripple, Litecoin, Ada en EOS willen toevoegen, maar daar kon ik niet uit kiezen. In ieder geval doet dit mandje het ook niet gek, ik heb hier op $100 inleg naar een jaar $1022 dus 922% winst op.
Dat lijkt, en is, ook veel geld, maar had ik in januari 2017 gewoon voor $100 Bitcoins gekocht dan had mijn winst $1,339.69 dus 1,239.69% geweest.

Met andere woorden: een index is veilig, maar in 2017 was de winst op Bitcoin meer de moeite!




Bij een andere samenstelling komen er natuurlijk andere winst/verlies percentages uit, zo kom ik hier op ruim 3000% winst:
Nou ja, achteraf is alles makkelijk te zien hé.


Wat extra uitleg over Iconomi.

No comments: