dinsdag, juni 01, 2010

Oplossing voor netwerk storing GSM en UMTS netwerk

 

In Nederland zijn er 3 aanbieders met een eigen netwerk, dat zijn KPN, Vodafone en t-mobile. Alle overige providers zijn zogeheten “virtuele providers”, ze kopen dus hun netwerk gebruik in bij een van deze 3 aanbieders.

Omdat t-mobile alleen het 900mhz spectrum mag gebruiken terwijl KPN en Vodafone ook in het 1800mhz spectrum frequenties gebruiken, hebben ze helaas ook de slechtste “dekking”, of eigenlijk beter gezegd, ze hebben waar je ook bent in Nederland het slechtste ontvangst op je mobiele telefoon (vraag maar aan de gemiddelde iPhone gebruiker). Maar dat terzijde.

Enkele weken geleden was er ineens een storing op het Vodafone netwerk, en een paar weken later ineens op het T-mobile netwerk. Ik zat er toen over te denken of dit technisch op te lossen was, en bedacht toen een erg simpele oplossing.

De meeste telefoons kunnen als de provider ontvangst wegvalt zelf op zoek naar een andere provider. Dit is wat er dus gebeurt als je de grens over gaat, je telefoon schakelt dan automagisch op een buitenlands netwerk over. Voor de gevorderden onder ons : op de site van je provider kun je zoeken met welke buitenlandse providers ze afspraken hebben, zodat je die kunt instellen op je telefoon. Je belt dan in ieder geval zo goedkoop mogelijk in het buitenland (maar nog steeds vrij duur natuurlijk).

Nu merkte ik al op dat we in Nederland ook gezegend zijn met maar liefst 3 onafhankelijke netwerken. Dus wat nou als je ergens bent en het ontvangst van jou provider wegvalt, maar die van een van de 2 anderen niet. Zou het niet mooi zijn als ook in Nederland zelf je telefoon dan overschakelt op een andere provider?

En dat is nou precies wat Vodafone zelf ook bedacht heeft, namelijk de Virtual National Roaming.

Geen opmerkingen: