Wednesday, January 09, 2019

Bitcoin Jargon simpel uitgelegd

Voor wie interessant wilt kunnen meepraten op de vrijmibo of een feestje kan hier alle Bitcoin jargon met simpele uitleg lezen.

Blockchain.

Simpel gezegd zal een bedrijf dat transacties doet met een ander bedrijf deze transacties in zijn grootboek zetten. Het andere bedrijf zet daar tegenover precies dezelfde transacties is zijn grootboek.
Stel dat je alle grootboeken van alle bedrijven naast elkaar zou kunnen leggen, dan zou geld laten "verdwijnen" of witwassen onmogelijk worden. Dit is wat de Bitcoin Blockchain in feite doet.
Het Bitcoin netwerk wordt in jargon de blockchain genoemd, en is niets anders dan een verzameling van duizenden mensen en bedrijven die op hun pc's een kopie van dat ene zelfde "grootboek" hebben staan. Dat grootboek krijgt om de 10 minuten een nieuwe pagina, in bitcoin jargon een nieuw Bitcoin Block genoemd.

Een Bitcoin transactie.

Op het moment dat je Bitcoins wilt overmaken, dus versturen, dan wil je in feiten een transactie in het "grootboek" zetten. Deze transactie moet je dan delen met de tegenpartijen, dus de duizenden mensen die allemaal hun eigen kopie van de blockchain draaien. Je hoeft zo een transactie niet duizenden keren te versturen. De Bitcoin node software vraagt automatisch steeds bij andere Bitcoin nodes op om nieuwe transacties door te sturen.

Bitcoin Dandelion.

Een nieuwe transactie breidt zich dus steeds als een olievlek uit: hij begint op één plek en staat pas na wat seconden in de wachtrij van al die andere duizenden Bitcoin nodes. Dit betekend dus ook dat een veiligheidsdienst als de CIA zou kunnen achterhalen waar zo een transactie is begonnen (dus vanaf welk punt de olievlek zich begon uit te breiden). Om dit tegen te gaan zou je eerst naar 25 Bitcoin Nodes die verspreid op de planeet staan jou transactie kunnen doorzetten, en hen dan vragen allemaal tegelijk deze transactie aan de rest van die meer dan honderduizend Bitcoin Nodes te delen. Het lijkt dan of er 25 oorspronkelijke plekken zijn. Dit systeem heet Dandelion (paardenbloem, denk aan de stengels die tegelijk in de wind wegwaaien).

Bitcoin Mempool.

Al die transacties die staan te wachten om op de eerstvolgende bladzijde van het grootboek te worden weggeschreven (dus in het eerstvolgende block van de blockchain te worden opgenomen) heten bij elkaar "de mempool", waarbij mem de afkorting is voor memory, dus geheugen. Het is dus een verzameling van alle nog niet verwerkte Bitcoin transacties. Omdat Bitcoin nodes er steeds een paar seconden over doen om alle transacties met elkaar te delen is die mempool per Bitcoin Node nooit helemaal 100% gelijk.

Transaction fee

Wat nu als er meer transacties open staan dan er op een pagina van het grootboek, het volgende block van de Blockchain passen? Dan zal een miner natuurlijk die transacties kiezen die hem het meeste opleveren, dus waar de hoogste vergoeding voor wordt betaald. Waarom zijn vergoedingen nodig? Omdat het Bitcoin Netwerk één gedeeld grootboek is willen we niet dat er onzin in komt te staan: daarom zijn deze transacties niet gratis maar betaal je een kleine vergoeding (een transaction fee).

Aan wie betaal je die transactiekosten? Iedereen die een Bitcoin Node draait doet in feite mee aan een soort loterij waarbij je om de 10 minuten de kans hebt als eerste een nieuwe bladzijde van het grootboek te mogen toevoegen. Dit heet een Block in de Blockchain toevoegen, ofwel mining, dus mijnbouw. Wil je zeker weten dat jou transactie in het eerstvolgende block wordt opgenomen, dan kun je ervoor kiezen een hogere fee te betalen.

Bitcoin Mining.

Gemiddeld genomen wordt er om de 10 minuten een nieuwe pagina aan dat grootboek toegevoegd waarop dan weer de openstaande transacties van de afgelopen 10 minuten worden vastgelegd. Die nieuwe bladzijde heet in jargon een block van de blockchain. Zoals alle digitale data ruimte op je harde schijf inneemt neemt ook de Bitcoin blockchain ruimte in, op dit moment ongeveer 200 gigabyte. Waarom zou je de moeite doen om Bitcoin te minen, wat levert het op?

Mining Reward.

De beloning voor het als eerste vullen van zo een nieuwe pagina in het grootboek, dus als eerst een block van de Blockchain vullen, heet de mining reward. Deze beloning begon op 3 januari 2009 op 50 ₿ per block en halveert om de 4 jaar (en staat dus nu op 12,5 ₿). Met andere woorden, als een Bitcoin 3500€ waard is en je kunt er 12,5 verdienen dan kun je dus per 10 minuten €43.750 verdienen. Best de moeite waard, toch?

Mining Pools.

Omdat het minen een race tussen tussen duizenden personen is en er maar één per 10 minuten kan winnen zijn er veel personen die niet op eigen houtje minen maar dat in een groep (engels, een pool) samen doen. Wint er één persoon uit de groep dan wordt ook de winst gedeeld.

No comments: