Thursday, January 17, 2019

OpenNode, belachelijk simpel bitcoin accepteren en facturen opmaken.

Dat on-censureerbaar en niet bij er drukken geld zo zijn voordelen heeft wordt ondertussen wel door velen begrepen. Maar zomaar in een winkel met ₿itcoin kunnen betalen? Zo ver is het nog niet echt.

Maar waarom eigenlijk? Wat houd winkel eigenaren nog tegen?


Drempels  en oplossingen. 
Los van het feit dat veel klanten de voordelen nog niet kennen waren er tot voor kort nog wat drempels:

1. Toen bitcoin in 2009 begon, draaide het alleen als software op een windows PC. Een transactie maken terwijl je onderweg was, of bijvoorbeeld in een winkel stond, kon dus niet. 
Oplossing: sinds 2013 zijn er  mobiele bitcoin wallet apps. Je hoeft niet heel de blockchain op je smartphone te hebben staan maar stuurt een ondertekende transactie naar een bitcoin-node die de transactie voor je verwerkt. 

2.  Bitcoin transacties duren gemiddeld 10 minuten (of bij grote drukte misschien zelfs langer) en zo lang wil je na af te hebben gerekend niet in een winkel wachten.  
Omdat een bitcoin transactie moet worden opgenomen in de blockchain, en omdat die blockchain slechts om de 10 minuten een nieuw block krijgt (een nieuwe bladzijde van het grootboek wordt toegevoegd) kun je na je transactie te maken niet meteen de winkel uitlopen maar moet je wachten. 
Oplossing: een nieuwe techniek die over Bitcoin heen werkt heet Lightning Network. Deze techniek maakt transacties mogelijk die je niet kunt terugdraaien en die in een fractie van een seconde verwerkt worden. Hiervoor zijn al smartphone apps. Zie bijvoorbeeld: https://bluewallet.io/

3.  Een laatste bezwaar was de koers van Bitcoin ten opzichte van de € of $ of andere valuta. 
Zo was een Bitcoin eind 2017 nog bijna 20.000 US dollars waard, en nu op moment van schrijven maar $3.700. Als de koers de "verkeerde" kant op schommelt dan is dat een groot bedrijfsrisico. 
Oplossing: er zijn steeds meer aanbieders die voor bedrijven kant en klare software leveren die het mogelijk maakt om meteen na een ₿itcoin Lightning transactie de ontvangen bitcoins in een valuta naar keuze (zoals €) om te zetten. Zie bijvoorbeeld OpenNode: https://www.opennode.co/
Enige nadeel hier is dat deze bedrijven dan weer een klein % als vergoeding rekenen. 

Media aandacht
Op dit moment is het nog best bijzonder als een bedrijf of winkel start ₿itcoin te accepteren, en halen ze er zelfs vaak het (locale) nieuws mee. Hoe meer we dit gaan zien hoe minder bijzonder en hoe minder nieuwswaardig het dus wordt. 

Met andere woorden: wil je als bedrijf opvallen dan moet je er sneller bij zijn dan "de rest" 😉 



No comments: